Stopa cukrzycowa: kogo dotyka i jak sobie z nią radzić?

Stopa cukrzycowa: kogo dotyka i jak sobie z nią radzić?

 

Motorem ciągłego rozwoju cywilizacyjnego na świecie jest nieustanne pragnienie wiedzy oraz przyrost możliwości technicznych. Wraz z biegiem lat odkrywamy coraz większy potencjał posiadanych zasobów, stając w obliczu nowych wyzwań, o których pierwotny człowiek nie śmiał nawet śnić.

 

Usiłując nadążyć za dynamicznie zmieniającą się rzeczywistością, zdrowie często zaczyna odgrywać w naszym życiu rolę drugoplanową. Rezygnujemy
z regularnych posiłków na rzecz spotkań biznesowych, zadowalając się słodkim batonem, który zapewni nam choćby chwilowe wytchnienie. 

 

Z braku czasu coraz mniej korzystamy z własnych kuchni, wypełniając żołądek fast foodami, tym samym nie dostarczając organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych. 

 

Regularne zaniedbania w stylu życia prowadzą do rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, na którą obecnie choruje już ponad 270 milionów ludzi na całym świecie. Niestety duży odsetek, cierpiących na to schorzenie przez bagatelizowanie problemu, doprowadza do poważnych powikłań. Należy do nich także stopa cukrzycowa, której wystąpienie może wpłynąć na znaczne zwiększenie dyskomfortu życia człowieka.

 

 

Czym jest stopa cukrzycowa i jakie są jej przyczyny?

 

Stopa cukrzycowa jest powikłaniem, pojawiającym się w przypadku nieleczonej lub leczonej nieprawidłowo cukrzycy. 

 

Długotrwałe utrzymywanie się wysokiego poziomu cukru we krwi ma wiele następstw. Jednym z nich jest uszkodzenie naczyń krwionośnych w nerkach chorego, do których obowiązków należy filtracja i usuwanie z organizmu zbędnych, niekiedy toksycznych substancji.  

 

Następstwem problemów z naczyniami krwionośnymi jest spadek ciśnienia krwi, prowadzący do niedotlenienia tkanek kończyn dolnych. Najbardziej powszechną konsekwencją tej nieprawidłowości jest stopa cukrzycowa

 

Schorzenie to definiowane jest przez Światową Organizację Zdrowia WHO jako infekcja, owrzodzenie lub zniszczenie głębokich tkanek stopy z obecnością cech neuropatii, lub niedokrwienia o różnym stopniu nasilenia.

 

Ze względu na przyczynę powstania wyróżnia się trzy typy stopy cukrzycowej:

 

  • neuropatyczny – stanowiący najbardziej powszechną odmianę tego schorzenia, obejmuje aż 65% wszystkich przypadków, powstaje w związku z uszkodzeniami włókien nerwowych; 
  • naczyniowy – powstający w wyniku pogorszenia ukrwienia tkanek, stanowi kilkanaście procent;
  • mieszany – dotyka około 25% cierpiących na powikłania cukrzycy.

 

Rozwój stopy cukrzycowej jest zależny od wysokości stężenia poziomu cukru we krwi. Im wyższe stężenie, tym większe staje się ryzyko pojawienia ewentualnych powikłań. 

 

Jednak oprócz hiperglikemii (wysokiego poziomu cukru we krwi) na wystąpienie stopy cukrzycowej u człowieka mogą mieć wpływ czynniki takie jak: insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, palenie tytoniu, nadkrzepliwość krwi, deformacje stopy, czy mikrourazy. 

 

Pierwsze objawy i przebieg stopy cukrzycowej 

 

Szybkość i intensywność rozwoju stopy cukrzycowej zależna jest od jej prowodyrów. W przypadku najbardziej powszechnej odmiany – stopy cukrzycowej neuropatycznej, wygląd zainfekowanej kończyny jest bardzo charakterystyczny. 

Skóra wyróżnia się wyraźnym różowym zabarwieniem oraz przesuszeniem, a na jej powierzchni występują modzele i nagniotki. Warte uwagi są również wszelkie widoczne zniekształcenia stóp, wynikające z uszkodzeń kości, ścięgien oraz zaników mięśni. Stopie cukrzycowej tego typu równie często towarzyszą bóle neuropatyczne. Charakteryzują się one poczuciem drętwienia, pieczenia i kłucia. Osoba cierpiąca na tę chorobę, może odczuwać bardzo nieprzyjemny tępy, przeszywający ból, a niekiedy wykazywać nadwrażliwość nawet na delikatny dotyk. 

Specjaliści diagnozujący stopę cukrzycową typu neuropatycznego, zwracają szczególną uwagę na odczuwanie wibracji i  zmian temperatury w kończynie oraz upewniają się, czy wyczuwalne jest w niej tętno na tętnicy grzbietowej.

 

Przyczyną powstania stopy cukrzycowej niedokrwiennejzmiany miażdżycowe w dużych naczyniach krwionośnych, prowadzące do niedostatecznego ukrwienia kończyny.
Skóra stopy chorego jest zimna, gładka, lśniąca i koloru sinego, który blednie wraz z uniesieniem kończyny w górę.  W tym stanie szczególnie niebezpieczna jest skłonność do powstawania martwic.

Typową oznaką posiadania stopy cukrzycowej niedokrwiennej jest silny ból mięśni kończyn dolnych, zarówno w stanie spoczynku, jak i w ruchu. 

 

Do wskazania dokładniejszej charakterystyki stopy cukrzycowej wykorzystuje się klasyfikację Wagnera.
Ma ona postać 6-cio stopniowej skali:

  • 0 stopień – stopa wysokiego ryzyka;
  • 1. stopień – owrzodzenie powierzchowne;
  • 2. stopień – owrzodzenie z towarzyszącym stanem zapalnym skóry
    i tkanek podskórnych;
  • 3. stopień – owrzodzenie z towarzyszącym stanem zapalnym skóry
    i tkanek podskórnych, towarzyszy mu stan zapalny kości oraz ropowica stopy;
  • 4. stopień – występuje już ograniczona martwica sucha lub wilgotna;

5. stopień – rozległa martwica, wskazanie do amputacji.

 

 

Osoby najbardziej narażone

 

Stopa cukrzycowa jest jednym z najgroźniejszych powikłań cukrzycy. Niestety, ryzyko jej powstania jest możliwe u każdego z diabetyków. Szczególnie narażeni są ci, u których cukrzycę zdiagnozowano zbyt późno lub chorują już bardzo długo i nie stosują się do zaleceń lekarzy. Ponadto duże znaczenie w możliwości zachorowania mają dodatkowe czynniki, takie jak odpowiednie dbanie o higienę lub noszenie źle dobranego obuwia. Pojawieniu się stopy cukrzycowej sprzyjają również urazy mechaniczne i chemiczne.

 

Sposoby zapobiegania

 

Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania powstawaniu stopy cukrzycowej u diabetyków, jest stosowanie się do zaleceń lekarza oraz regularne kontrole stanu stóp. Cukrzycy szczególną uwagę powinni skupić na kolorze i temperaturze skóry, a każdą zauważoną nieprawidłowość niezwłocznie zgłaszać lekarzowi. Nieleczony objaw zapalny może prowadzić do groźnych powikłań

 

Buty na stopę cukrzycową 

Dobra kondycja naszych stóp w ogromnym stopniu zależy od odpowiedniego obuwia. Na codzienny komfort życia duży wpływ ma rodzaj podeszwy, wykonania, czy dostosowanie butów pod indywidualne potrzeby ich użytkownika.  

Buty komfortowe przeznaczone są dla stóp wrażliwych. Sprawdzą się doskonale w przypadku stopy cukrzycowej, reumatoidalnego zapalenia stawów, zaawansowanych haluksów i wielu innych dolegliwości. Wykonane są z elastycznego materiału w technologii bezszwowej.  Uzupełnione o indywidualne wkładki ortopedyczne, łączą wygodę i doskonałe właściwości terapeutyczne.

Na podstawie badań wykonywanych przez lekarza specjalistę eksperci Footlab, z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii frezowania 3D, mogą stworzyć idealną wkładkę dla Twoich stóp. Wykonywane pomiary są zawsze skrupulatne, dzięki czemu pobrane indywidualnie dane stanowią najlepszą bazę do wykonania wkładki. Zapewniają one równomierny rozkład ciśnienia w stopie, a także chronią ją przed powstawaniem owrzodzeń, deformacji i modzeli. U pacjentów, którzy są w trakcie leczenia ran wkładki działają odprężająco, zdecydowanie ułatwiając gojenie i przyspieszając powrót do zdrowia.